Produkty zalecane i niewskazane w przewlekłym zapaleniu trzustki

Produkty zalecane i niewskazane w przewlekłym zapaleniu trzustki
W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko.
Produkty i Potrawy Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane
Napoje słaba herbata, słaba kawa zbożowa, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe, warzywne, niegazowane wody mineralne alkohol, kakao, płynna czekolada, kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane
Mleko i produkty mleczne mleko chude, mleko zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser i twaróg, jogurt. chudy kefir, maślanka, serwatka, mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%. tłuste białe serki i twarogi, sery żółte, serki topione, mleko i jogurt z zawartością tłuszczu powyżej 3,2%.
Produkty zbożowe chleb pszenny, chleb lecytynowy, bułka paryska, bułka pszenna, chałka, sucharki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, drobne makarony niskojajeczne, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza krakowska, ryż, płatki ryżowe
biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach, ciasto drożdżowe, mąka ziemniaczana, płatki kukurydziane i owsiane pieczywo ciemne, chleb żytni, chleb razowy, chleb Graham, pieczywo z otrębami, mąka żytnia, mąka razowa, mąka mieszana, mąka sojowa, grube i czterojajeczne makarony, kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak
jaja białka jaja kurzego całe jaja (2-3 tydzień) potrawy zawierające dużą ilość jaj lub żółtek
mięso, drób, ryby Chude mięso (cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak), chude ryby (dorsz, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś), chuda szynka, polędwica, polędwica drobiowa wołowina, chudy schab, pstrąg, karp, flądra, filety z mintaja, morszczuk, serca i nóżki cielęce, parówki cielęce i drobiowe, chude wędliny wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś, tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa
tłuszcze oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), masło, miękkie margaryny
smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy oraz wszystkie pozostałe tłuszcze
warzywa
marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione lub przetarte, ziemniaki szpinak, rabarbar, buraki, sałata, czarna rzodkiew, seler, jabłka szpinak, szczaw, główki szparagów, pietruszka, młoda dynia czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane, solone, kapusta, kalafior, cebula, brukselki, soja, grzyby, groch, fasola, soczewica
owoce winogrona bez pestek, , brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne, ananasy, grejpfruty, arbuzy, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka (bez skórki) iwi, melon, wiśnie, śliwki, morele, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców
gruszka, daktyle, figi, kawon, owoce marynowane, agrest, czarne jagody, borówki, porzeczki, poziomki, truskawki, żurawiny, migdały, orzechy
desery cukier, miód pszczeli prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy, kisiele, budynie, galaretki owocowe, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery
marmolady, powidła, dżemy, konfitury tłuste ciasta, torty, desery z używkami, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladki nadziewane, pralinki, chałwa
przyprawy kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, majeranek, cynamon, wanilia ocet winny, sól, papryka słodka, bazylia, estragon, tymianek, melisa, małe ilości ziela angielskiego
ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, ostrych przypraw do zup

Ocena artykułu

3.84
z 128 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(26)
4
 
(76)
3
 
(13)
2
 
(6)
1
 
(7)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.84 z 128 głosów

80%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty