MediWeb.pl » Żywienie » Artykuły » 0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie

0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie

0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie
Jesteśmy różni. Wyglądamy, reagujemy i czujemy inaczej i nie ma w tym nic dziwnego. Niejednokrotnie jednak drażni nas coś zupełnie innego. Dlaczego spośród dwóch osób, które jedzą to samo jedna tyje, a druga zachowuje smukła sylwetkę ? Dlaczego nie możemy zjeść ze smakiem ulubionego deseru nie narażając się na objawy niestrawności ? Dlaczego spośród dwóch osób mających kontakt z chorym na grypę zaraża się tylko jedna ? Dlaczego tak różnie reagujemy na ten sam stres ? Większość z nas odpowie - „Bo tak jesteśmy genetycznie zaprogramowani”. I mają rację - tyle tylko, że nie wszyscy wiedzą, że ten genetyczny zapis nierozerwalnie związany jest z naszą krwią, a konkretnie z grupą krwi, którą posiadamy. 

Krew jest żyjącą tkanką. Jest kluczem, który otwiera drzwi zagadkowych problemów zdrowia, chorób, witalności fizycznej i emocjonalnej, a także długowieczności. I tak jak różnimy się od siebie aparycją, kolorem skóry, odciskami palców czy temperamentem, tak posiadanie określonej grupy krwi
łączy nas w cztery duże grupy, które mają zupełnie odmienne potrzeby, możliwości czy też narażone są na zupełnie inne niebezpieczeństwa. Choć brzmi to nieprawdopodobnie tak właśnie jest. Opublikowane po kilkudziesięciu latach żmudnych badań i obserwacji klinicznych przez Jamesa D’Adamo rezultaty (badania rozpoczął jego ojciec) są prawdziwą rewolucją. W swojej książce „Eat right for your type” („Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”) D’Adamo udowadnia, że układ czynników grupowych krwi jest jednym z ważniejszych wyznaczników naszych predyspozycji, możliwości czy narażeń. Zapewnia, że stosując się do zaleceń odpowiednich dla danej grupy krwi możemy uniknąć infekcji, utrzymać upragnioną wagę, zapobiec wystąpieniu nowotworów czy chorób serca, zwolnić proces starzenia. Żywieniowy plan D’Adamo nie jest złotym środkiem na wszelkie zło, ale pomaga odbudować własne naturalne środki obronne, wyregulować zegar biologiczny i oczyścić krew z niebezpiecznych lektyn (aglutynin). Jest najlepszym planem, który zwalnia destrukcję komórek w procesie starzenia się, a w przypadku istniejących już chorób pozwala na zaangażowanie najbardziej skutecznych wewnętrznych i zewnętrznych mechanizmów i środków do walki z chorobą. Dlaczego ? Odpowiedź wydaje się prostsza niż moglibyśmy to sobie wyobrazić. Każdy z nas wie, że o grupie krwi decyduje obecność tzw. antygenu grupowego, a więc, że osobnik z grupą A posiada antygen A, posiadający grupę B antygen B, ten z grupą AB ma obydwa antygeny, a ten z grupą 0 nie ma ich wcale. Wiemy również, że każdy z tych silnych antygenów ma zdolności produkowania przeciwciał skierowanych przeciwko antygenowi krwi o odmiennej grupie i tak osobnicy o gr. A posiadają przeciwciała przeciwko krwi grupy B, osobnicy gr. B przeciwciała anty-A, posiadacze grupy O przeciwciała anty-A i anty-B, a ci którzy mają grupę AB nie posiadają przeciwciał. Ale to nie wszystko. Przeciwciała pojawiają się nie tylko po przetoczeniu niezgodnej grupowo krwi, również kiedy do organizmu wtargnie intruz (bakteria, wirus, grzyb) system immunologiczny zaczyna produkcje przeciwciał, które atakują intruza. Ten swoisty atak polega na opłaszczaniu wrogiej komórki przeciwciałami, które zlepiają się ze sobą czyli aglutynują. Zjawisko to ma ogromne znaczenie bowiem pozlepiane ze sobą komórki intruzów, czy komórki przetoczonej, niezgodnej grupowo krwi zachowują się jak kryminaliści skuci ze sobą łańcuchami... Ich możliwości inwazji zostają zredukowane do minimum. Ale jaki to ma związek z dieta odpowiednia dla danej grupy krwi ? Otóż okazuje się, ze identyczne reakcje zachodzą pomiędzy krwinkami naszej krwi, a pokarmem, ktory spożywamy... Tyle tylko, ze w tym wypadku intruzem są różne rodzaje białek znajdowane w pokarmach zwane lektynami lub aglutyninami pokarmowymi, które mają właściwości podobne do antygenów grupowych krwi. Przykład? mleko zawiera lektyny o właściwościach podobnych do antygenu grupowego B. Jeśli zostanie spożyte przez osobę z grupą krwi A, jej system immunologiczny natychmiast poprzez zjawisko aglutynacji dąży do wyeliminowania intruza. Różne lektyny mają powinowactwo do różnych organów wewnętrznych i tak na przykład talerz zielonych fasolek lima zjedzony przez osobnika z grupą A w konsekwencji objawia się odkładaniem pozlepianych kompleksów (lektyny - przeciwciała) w błonie śluzowej jelita grubego powodując zespół jelita wrażliwego, w wątrobie lub w nerkach upośledzając ich funkcję. Mechanizm ten w bardzo prosty sposób tłumaczy dlaczego czterech osobników posiadających odmienną grupę krwi tak różnie reaguje na poranną kawę, ten sam obiad, deser czy szklankę piwa. Te same pokarmy, a reakcje skrajnie różne - od bardzo dobrego samopoczucia poprzez objawy dyskomfortu w układzie pokarmowym aż do biegunki czy zatwardzenia... To nie wszystko. Każda grupa krwi ma również genetycznie „przypisane” predyspozycje chorobowe, odmienną reakcję na leki i inny czas rekonwalescencji, różną odporność i osobowość, a także zupełnie inne zapotrzebowanie na ruch i jego rodzaj. Stąd konieczność wiedzy na temat własnej grupy krwi i jej tajników. Znając czyhające na nas ryzyko i sposoby do walki z nim grupa krwi może być naszym przeznaczeniem, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

0....czyli początek

Najstarsza i tzw. podstawowa grupa krwi, która pojawiła się na ziemi około 50 tysięcy lat przed Chrystusem. Cechuje najmocniejszych osobników (typ lidera czy osoby niezależnej) o bardzo silnym układzie odpornościowym, silnym układzie pokarmowym przywykłym do bogatobiałkowej diety ludzi tamtych czasów. Słabym punktem jest brak tolerancji i powolna adaptacja na zmianę diety lub czynników środowiskowych oraz „nadreagujący” układ odpornościowy, który zdolny jest nawet do niszczenia własnych komórek i tkanek, stąd większe w tej grupie prawdopodobieństwo wystąpienia chorób z autoagresji (np. choroby reumatycznej) . Inne częste choroby wśród osobników A to: choroby krwi, niewydolność tarczycy, owrzodzenia żołądka, alergie.

A oto plan D’Adamo dla grupy 0:

Jeśli masz kłopoty z nadwagą, przede wszystkim upewnij się, czy prawidłowo funkcjonuje twoja tarczyca. Jej niedomoga może być przyczyną zwolnionego metabolizmu. Dopiero potem spróbuj się zastosować do poniższych zaleceń dietetycznych.

Pokarmy, które sprzyjają tyciu:

  • Pszenica i kukurydza - zwalnia metabolizm, zakłóca pracę insuliny;
  • Czerwona fasola - upośledza zużycie kalorii;
  • Soczewica - hamuje metabolizm;
  • Kapusta biała, brukselka, kalafior - zwalnia produkcję hormonów tarczycy.

Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:

  • Czerwone mięsa, kapusta włoska, szpinak, brokuły, wątroba - przyspieszają metabolizm;
  • Sól jodowana i owoce morza - zwiększają produkcję hormonów tarczycy.

Idealna dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0:

  1. Mięso i drób.
    Mięso przyswajalne jest przez tę grupę znakomicie. Oczywiście nie należy przesadzać i starć się zachować równowagę między ilością spożywanego białka i węglowodanów, ażeby nie doprowadzić do kwasicy metabolicznej oraz nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, który w konsekwencji może uszkodzić żołądek (wrzód). Zalecane porcje (200 g dla mężczyzn i 150 g dla kobiet) to: 6 mięsa i 3 drobiu tygodniowo. Rekomendowane mięsa to: wołowina, cielęcina, baranina, wątroba, serca. Unikać należy boczku, gęsiny, szynki i wieprzowiny.
  2. Ryby i owoce morza.
    Są znakomitym pokarmem, bowiem oleje rybne mają tendencję do „rozcieńczania” krwi, a krwinki grupy 0 charakteryzują się zwiększoną zdolnością do aglutynowania (zlepiania). Poza tym oleje te są bardzo efektywne w łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz odcinkowego zapalenia jelita (choroby Leśniowskiego-Crohna) do których to chorób osobnicy z grupą 0 są predysponowani. Zalecane ilości to 5 porcji po 180g tygodniowo. Rekomendowane gatunki to: śledź, makrela, halibut, pstrąg, łosoś, sardynki, sola, dorsz. Unikać należy marynowanych śledzi, wędzonego łososia i kawioru.
  3. Jaja i nabiał.
    Generalnie powinno się unikać jedzenia nabiału i jaj, ponieważ nie ma w tej grupie pokarmów korzystnych dla osobników z grupą 0. Jeśli jednak nie możemy się bez nabiału obejść nie należy przekraczać spożycia 4 jajek tygodniowo, 3 porcji po 60g serów (neutralnymi są ser feta, mozarella, tofu i kozi) oraz 1 szklanki chudego mleka tygodniowo. Dopuszczalne jest masło w niewielkich ilościach. Wyjątkowo niekorzystnymi są: sery białe i żółte, maślanka, kefir, sery pleśniowe, parmezan, lody, pełne mleko.
  4. Warzywa.
    Istnieje cała gama korzystnych dla osób z gr. 0 warzyw, które powinny stanowić nieodłączną część ich diety ( po 5 porcji 200 g surowych i gotowanych). Najbardziej zalecanymi są: buraki, czosnek, cykoria, czosnek, kapusta włoska, chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, por, dynia, szpinak, czerwona papryka i słodkie ziemniaki. Są niestety wyjątki. Poza tymi, które upośledzają czynność tarczycy (brukselka, kapusta biała, czerwona i pekińska oraz kalafior), unikać również należy grzybów i marynowanych czarnych oliwek (występująca na nich pleśń zaostrza reakcje alergiczne), ziemniaków i oberżyny (ich lektyny mają tendencje do osadzania się na chrząstkach stawowych zaostrzając objawy choroby reumatycznej), a także kukurydzy, avocado i pomidorów.
  5. Owoce
    Najkorzystniejsze są owoce alkaliczne z uwagi na tendencję do występowania kwasicy u osób z gr. 0, a więc te, które pomogą utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Do nich należą: śliwki węgierki, śliwki żółte, zielone i czerwone oraz figi. Unikać należy pomarańczy, mandarynek, jagód, rabarbaru i truskawek (ze względu na zbyt dużą kwaśność), melonów (zawierają uczulającą pleśń) oraz kokosa (duże ilości tłuszczów nasyconych). Pozostałe owoce są neutralne. Zalecane porcje to 4 razy dziennie po 150g.
  6. Ziarna i makarony
    Niestety nie ma ziaren i makaronów korzystnych dla tej grupy. W grupie obojętnej znajdują się wszystkie rodzaje ryżu, kasza, mąka ryżowa i żytnia, które nie powinny być spożywane w ilości większej niż 3 porcje po 200g tygodniowo.
  7. Przyprawy
    Wyjątkowo korzystnie działają curry, pietruszka, pieprz cayenne i karkuma, które łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego. Unikać należy kaparów, cynamonu, mąki kukurydzianej, gałki muszkatołowej, pieprzu, wanilii, octu, ketchupu oraz wszelkich marynat.
  8. Napoje
    Rekomendowane są herbaty ziołowe z lipy, mięty, dzikiej róży i imbiru, woda mineralna, soki wiśniowy, ananasowy i śliwkowy. Unikać należy herbaty z dziurawca, soków jabłkowego i pomarańczowego oraz kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.
  9. Inne.
    Na uwagę zasługuje korzystne działanie oliwy z oliwek (do 8 łyżek stołowych tygodniowo), ziaren słonecznika i orzechów włoskich. Unikać należy maku, orzeszków ziemnych, czerwonej fasoli, soczewicy, płatków kukurydzianych i owsianych oraz pieczywa z mąki pszenicznej.
  10. Witaminy i suplementy.
    Osobnicy z gr. 0 powinni w szczególności zadbać o przyjmowanie prawidłowe ilości wit. B, K, wapnia, jodu i manganu, a ograniczyć wit. A i E (które są niekorzystne w przypadku tendencji do zwiększonej krzepliwości krwi). Z ziół zaleca się korzeń lukrecji, który znakomicie łagodzi częste w tej grupie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Oczywiście dieta to nie wszystko. Mimo, że osobnicy z gr. 0 są generalnie silni, zdrowi oraz emanujący optymizmem i intuicją powinni być aktywni fizycznie aby bez trudu radzić sobie ze stresem i ewentualną nadwagą. Rekomendowane ćwiczenia fizyczne to: aerobik, pływanie, bieganie, jazda na rowerze, sporty wodne, taniec, energiczne spacery. Ideałem byłaby mieszanka tych sportów 4 razy w tygodniu po 30-60 minut.

A.... jak agrarny

Grupa krwi A pojawiła się na Ziemi, a konkretnie na Środkowym Wschodzie jako druga, prawdopodobnie około 25 tysięcy lat przed Chrystusem. Jest grupą krwi pierwszych imigrantów, którzy zmuszeni do ruchów migracyjnych musieli zmienić swój styl życia poprzez wprowadzenie do swej diety większej ilości płodów rolnych, a także poprzez zmiany osobowości z bardziej niezależnej na kooperacyjną pozwalająca na życie w większych, zgodnych skupiskach. Genetycznie i chemicznie grupa A to modyfikacja grupy 0 poprzez dodanie do istniejącego już cukru fukozy dodatkowej cząsteczki, a mianowicie N-acetylo-galaktozaminy. Osobników posiadających grupę A cechuje łatwość adaptowania się do zmian w diecie i środowisku. Charakterologicznie osobnicy A to inteligentni, mądrzy i wrażliwi pasjonaci. Są bardzo cierpliwi w stosunkach z otoczeniem, ale kiedy eksplodują ich reakcje są wręcz ekstremalne. Ich słabymi punktami zdrowotnymi jest wrażliwy układ pokarmowy oraz odpornościowy, łatwo poddający się infekcjom bakteryjnym. Najczęstsze choroby w tej grupie to: choroby serca, nowotwory, anemia, choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz cukrzyca typu młodzieńczego. Grupa A jest najsłabszą zdrowotnie, ale wymienione powyżej choroby to czynniki ryzyka, a nie genetyczne przeznaczenie. Stosując się do zasad D’Adamo, można to ryzyko zminimalizować.

Zacznijmy od diety:

Pokarmy, które sprzyjają tyciu:

  • Mięso - słabo trawione, łatwo odkłada się w postaci tłuszczu,
    zwiększa ilość toksyn w przewodzie pokarmowym.
  • Nabiał - zwalnia metabolizm.
  • Czerwona fasola -hamuje funkcjonowanie enzymów pokarmowych,
    zwalnia metabolizm.
  • Pszenica - hamuje działanie insuliny, upośledza zużycie kalorii.

Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:

  • Oleje roślinne - wzmagają trawienie, zapobiegają utracie płynów;
  • Produkty sojowe-wzmagają trawienie i metabolizm;
  • Warzywa - przyspieszają metabolizm, pobudzają motorykę jelit;
  • Ananas - przyspieszają zużycie kalorii, pobudzają motorykę jelit.

Idealna dieta dla osobnika posiadającego grupę A:

  1. Mięso i drób.
    Aby dieta przynosiła maksymalne korzyści osobnicy z grupą krwi A powinni zupełnie wyeliminować czerwone mięsa ze swojego jadłospisu. Idealna dieta pozwala na spożywanie drobiu (kura, indyk), ale w ilościach nie większych niż 3 razy w tygodniu w ilości do 250 g dla mężczyzn i 150 g dla kobiet i dzieci. Wybitnie przeciwwskazane są również wędliny, które zawierają konserwujące związki azotowe, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A.
  2. Ryby i owoce morza.
    Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera silną lektynę, która łącząc się z komórkami raka sutka doprowadza do ich wyeliminowania). Unikać należy: kawioru, filecików z sardeli (anchois), krabów, śledzi, krewetek, ostryg, wędzonego łososia, homara oraz soli, flądry i halibuta (te trzy ostatnie zawierają lektynę, która podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego osobników A).
  3. Jaja i nabiał.
    Większość produktów nabiałowych jest trudno strawialna, a tym samym przyswajalna dla osób z grupa A, w szczególności te, które wywodzą się z pełnego mleka (osoby te produkują przeciwciała przeciwko cukrowi prostemu mleka D-galaktozaminie). Poza tym duże spożycie nabiału powoduje zwiększoną produkcje śluzu w oskrzelach, ktory nie tylko potęguje objawy u astmatyków, ale także sprzyja powstawaniu infekcji, zwłaszcza dróg oddechowych. Najbardziej korzystne w tej grupie jest mleko sojowe i serek sojowy tofu, ale jeżeli nie możemy się obejść bez nabiału zalecane są produkty obojętne, a wiec jogurt i kefir ( 3 x tyg. po 150g), mozarella i ser feta (4 x tyg. po 60g), mleko i sery kozie (4 x w tyg. po 60 g) i jaja (3 tygodniowo). Całkowicie należy wyeliminować sery pleśniowe, masło, maślankę, sery żółte, , parmezan, mleko krowie, twarożek i lody.
  4. Warzywa.
    Są siłą i napędem dla osób z gr. A. Dostarczają minerałów, enzymów i antyutleniaczy. Najlepiej spożywać je na surowo lub gotowane na parze w ilościach nawet do 6 porcji dziennie (porcja około 150g). Najbardziej korzystne są: buraki, brokuły (wyjątkowo skuteczny antyutleniacz), marchew, czosnek (działanie bakteriobójcze czosnku jest najsilniejsze właśnie u tych osób), chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, dynia, szpinak, brukselka. Unikać należy wszystkich rodzajów papryki (drażni błonę śluzowa żołądka), ziemniaków, kapusty, grzybów, czarnych oliwek, oberżyny, a w szczególności pomidorów (pomidor nazywany jest panhemaglutyniną czyli zawiera lektyny, które aglutynują z każdym typem krwi, ale najsilniej z krwią gr. A i B i wybitnie podrażniają układ pokarmowych osobników A).
  5. Owoce.
    Owoce powinny być spożywane w tej grupie trzy razy dziennie. Najkorzystniej działają owoce alkaliczne, które utrzymują stan równowagi kwasowo - zasadowej równoważąc kwasy powstające w tkance mięśniowej po spożyciu ziaren. Wyjątek stanowi melon, ktory choć alkaliczny może być ciężkostrawny dla osobnika A ze względu na duża zawartość pleśni. A zatem zalecanymi owocami są: morele i figi (z uwagi na wysoka zawartość przyswajalnego potasu), jagody, czereśnie, grejpfruty i kiwi ( dużo przyswajalnej witaminy C), cytryny (wspomagają trawienie oraz ułatwiają wydalanie śluzu), śliwki, rodzynki, ananas (najlepszy pomocnik w procesie trawienia). Zdecydowanie unikać należy: bananów, mango, pomarańczy i mandarynek (podrażniają żołądek), rabarbaru, kantalupy i kokosa.
  6. Ziarna i makarony.
    To najlepsze źródło białka pochodzenia roślinnego. Najbardziej polecanymi w tej grupie są : kasze, mąki żytnie, ryżowe i owsiane oraz makarony. Powinny być spożywane w ilości 8 porcji w tygodniu (4 - ziarna i 4 - makarony) (1 porcja - 150g). Przy tym należy zrezygnować z pokarmów przetwarzanych (np.mrożone makarony z sosami z uwagi na konserwanty, które podrażniają błonę śluzowa żołądka osobników A). Bezwzględnie unikać należy białej maki. Ryż jest produktem obojętnym.
  7. Przyprawy.
    Osobnicy A powinni traktować przyprawy nie tylko jako aromatyzujące potrawy. Właściwa kombinacja przypraw może zadziałać jako „wzmacniacz” układu immunologicznego, ktory u osobników A szwankuje najbardziej. Zalecanymi przyprawami są: czosnek, imbir, sos sojowy i musztarda. Unikać należy: pieprzu, żelatyny, wszelkich rodzajów octu, majonezu i ketchupu.
  8. Napoje.
    Osobnicy A powinni rozpocząć dzień od szklanki cieplej, przegotowanej wody z sokiem z połówki cytryny. Cytrynowy sok pomaga w eliminacji nagromadzonego śluzu i ułatwia trawienie. Inne soki zwłaszcza te alkaliczne powinny być spożywane w ilości 5 szklanek dziennie, a do najbardziej rekomendowanych należą: morelowy, marchwiowy, wiśniowy, grejpfrutowy, śliwkowy, ananasowy.
    Unikać należy soku pomarańczowego i pomidorowego. Do listy napojów dołączyć też należy herbaty ziołowe, które pomogą wzmocnić słaby układ odpornościowy, a do takich należą herbaty: rumiankowa, z dzikiej róży, z dziurawca, imbirowa, żeńszeniowa i zielona. Bardzo dobrze oddziaływają również na osobników A czerwone wino (kieliszek dziennie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca) oraz kawa, która wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, a ponadto zawiera te same enzymy, które znajdowane są w soji. Unikać należy piwa, wysokoprocentowych alkoholi, czarnej herbaty oraz napojów gazowanych.
  9. Inne.
    Z pozostałych grup pokarmowych wspomnieć należy o pozytywnym efekcie oliwy z oliwek, która obniża poziom cholesterolu (6 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszków ziemnych, które zawierają „anty-rakowa” lektynę, a także pestek słonecznika, pieczywa sojowego i ciastek ryżowych.
  10. Witaminy i suplementy.
    Najważniejsze w tej grupie to witaminy B, C i E, oraz wapń, żelazo, cynk, chrom i selen, a z ziół głóg, echinacea oraz kozłek lekarski (waleriana) i rumianek.

Aktywność fizyczna
Zalecanymi ćwiczeniami są yoga, tai-chi, energiczne spacery, golf, pływanie, taniec, ćwiczenia rozciągające (stretching) oraz średnioaktywny aerobik. Ideałem byłaby dowolna kombinacja tych ćwiczeń trwających 30-45 minut 3-4 razy w tygodniu.

B....jak balans

Grupa B powstała jako trzecia z kolei najprawdopodniej około 15 tysięcy lat przed Chrystusem w wysokich Himalajach jako zmutowana odpowiedź na zmianę klimatu z gorących sawann wschodniej Afryki na zimny, nieprzyjazny powiew wysokich szczytów. Musiała zrównoważyć napięcia emocjonalne i coraz większe wymogi stawiane przed układem odpornościowym. Genetycznie i chemicznie jest pochodną grupy 0 i zawiera oprócz fukozy dodatkową cząsteczkę cukru o nazwie D-galaktozamina. Osoby posiadające gr. krwi B cechuje mocny układ immunologiczny, bardzo dobre zdolności adaptacyjne do zmian diety i środowiska, zrównoważony układ nerwowy i twórczą naturę.

Czyhają nań: cukrzyca wieku młodzieńczego, zespół przewlekłego zmęczenia, choroby z autoagresji (np. liszaj rumieniowaty), stwardnienie rozsiane i zakażenia rzadkimi wirusami. Silny i czujny osobnik z gr. krwi B wydaje się być odporny na choroby cywilizacyjne takie jak nowotwory i choroby układu krążenia. Stosując się do planu D’Adamo może cieszyć się długim i zdrowym życiem.

Pokarmy sprzyjające tyciu:

  • Pszenica - zwalnia procesy trawienia i przemiany materii powodując, że pożywienie odkładane jest w postaci tłuszczu, a nie wykorzystywane jako materiał energetyczny.
  • Gryka, ziarna sezamu, orzeszki ziemne, soczewica - hamują przemianę materii, przyczyniają się do hipoglikemii.
  • Kukurydza -osłabia efektywność insuliny, zwalnia metabolizm.

Pokarmy sprzyjające utracie wagi:

  • Zielone warzywa, mięso, jaja, niskotłuszczowy nabiał, wątroba - przyspieszają metabolizm.
  • Herbata z korzenia lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.

Idealna dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0:

  • Mięso i drób.
    Choć niejeden dietetyk zaleca przedkładanie drobiu ponad inne mięsa, niestety nie dotyczy to osobników z gr. krwi B. Zawarte we włóknach mięśniowych drobiu lektyny są bardzo niebezpieczne dla tej grupy. Gromadzą się w krwiobiegu mogą przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia wylewu krwi do mózgu czy choroby z autoagresji. Najbardziej korzystnymi są: baranina, dziczyzna i mięso z królika, należy natomiast zdecydowanie wystrzegać się wieprzowiny, szynki, serc, gęsi i kaczek, boczku oraz kurcząt. Pozostałe mięsa są obojętne i mogą być spożywane w ilości 3 porcji czerwonego mięsa i 3 porcji drobiu tygodniowo (porcja dla kobiety 150g, dla mężczyzny 250g).
  • Ryby i owoce morza.
    Bardzo korzystny składnik diety zalecany do 5 razy po 250 g w tygodniu. Rekomendowane gatunki to: dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś, sardynki, pstrąg i sola. Unikać należy: filecików anchois, krabów, małży, ostryg, wędzonego łososia, krewetek i homarów.
  • Jaja i nabiał.
    Szczęściarze z gr. B mogą cieszyć się całą gamą produktów nabiałowych, a to dlatego, cukier, który jest częścią ich antygenu grupowego krwi - D-galaktozamina, występuje również w mleku. Zalecane ilości to: do 4 jaj, 4 jogurtów, 5 szklanek mleka i 5 porcji po 60 g sera tygodniowo. Wyjątkowo korzystnymi w tej grupie są: wszelkie białe sery, kefir, mozarella, ser feta i kozi, jogurty i mleko (do 2%). Unikać należy: sera błękitnego i lodów.
  • Warzywa.
    W świecie warzyw jest wiele przyjaznych dla osób z gr. krwi B. Należą do nich: buraki, brokuły, wszystkie rodzaje kapusty, marchew, kalafior, oberżyna, grzyby, pietruszka, wszystkie rodzaje papryki, brukselka. Zalecane ilości to po 5 porcji surowych i gotowanych warzyw dziennie (porcja = 200g). Unikać należy oliwek, dyni, avocado, kukurydzy, rzodkiewek, tofu i bezwzględnie pomidorów. Pozostałe warzywa są obojętne.
  • Owoce.
    Osobnicy B mogą do 5 porcji po 150g owoców dziennie. Najkorzystniejsze są banany, winogrona, śliwki, żurawiny, papaja i ananas. Unikać należy rabarbaru, granatów i kokosów.
  • Ziarna i makarony.
    Najzdrowsze dla tej grupy są produkty z mąki owsianej i ryżowej. Do jadłospisu można również wprowadzić obojętne: biały i brązowy ryż, makarony semolina i białą mąkę. Ilości - do 8 porcji po 200 g tygodniowo.
  • Przyprawy.
    Szczególnie korzystne są: pieprz cayenne, curry, pietruszka, chrzan i imbir. W umiarkowanych ilościach osobnicy B mogą sobie pozwolić na używanie cukru i delektowanie się czekoladą. Unikać należy: goździków, esencji migdałowej, cynamonu, mąki kukurydzianej, żelatyny, pieprzu i nade wszystko ketchupu.
  • Napoje.
    Najzdrowsze są: herbaty ziołowe z imbiru, żeńszenia, mięty, lukrecji, szałwii,malin i dzikiej róży, herbata zielona, soki z winogron, papai, ananasa i żurawin w ilości do 3 szklanek dziennie oraz woda w ilości 8 szklanek dziennie. Unikać należy soku pomidorowego, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.
  • Inne.
    Poza tym w jadłospisie nie powinno zabraknąć oliwy z oliwek (6 łyżek stołowych tygodniowo), czerwonej fasoli, płatków owsianych i pieczywa Wasa, a unikać białego pieczywa, płatków kukurydzianych, soczewicy, orzeszków ziemnych, masła orzechowego, pestek dyni, słonecznika i maku oraz oleju słonecznikowego i kukurydzianego.
  • Witaminy i suplementy.
    Osobnicy B są wyjątkami. Jeśli odżywiają się według powyższych zaleceń, nie potrzebują dodatkowych witamin. Minerałem, który wymaga uzupełnienia jest magnez. W chwilach, w których zawodzi pamięć i koncentracja pomocne jest żeńszeń i miłorząb japoński.

Aktywność fizyczna:
najbardziej efektywne ćwiczenia to aerobik, tenis, callanetics, wędrówki po górach, pływanie, jazda na rowerze, energiczne spacery, bieganie, golf, tai-chi, joga i ćwiczenia siłowe w kombinacji 3-4 razy w tygodniu po 45-60 minut.

AB....czyli nowe czasy

Występuje bardzo rzadko. Posiada ją zaledwie 5 % populacji, a pojawiła się zaledwie 12 wieków temu. Genetycznie jest wypadkową grupy A i B, bowiem oprócz cukru fukozy zawiera N-acetylo- i D-galaktozaminę. Osobników posiadających tę grupę krwi cechuje otwartość, wrażliwość, są znakomitymi dyplomatami. Niestety ich układ immunologiczny jest podobnie jak oni sami zbyt przyjazny dla wielu wirusów i bakterii, co przejawia się częstymi infekcjami. Równie wrażliwy jest układ pokarmowy, a najczęstsze choroby w tej grupie poza infekcjami to choroby serca, niedokrwistość i nowotwory.

Pokarmy, które sprzyjają tyciu:

  • Czerwone mięsa - ciężkostrawne, zwiększają ilość toksyn w przewodzie pokarmowym, odkładane w postaci tłuszczu.
  • Czerwona fasola, pszenica - zwalniają metabolizm, osłabiają działanie insuliny.
  • Kukurydza - osłabia działanie insuliny.

Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:

  • Tofu, owoce morza i zielone warzywa - przyspieszają metabolizm.
  • Nabiał - zwiększa produkcję insuliny.

Idealna dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0:

  1. Mięso i drób.
    Niedostateczna produkcja soku żołądkowego nie pozwala na jedzenie mięs zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Zalecane ilości to 3 porcje chudych czerwonych mięs tygodniowo oraz do 2 porcji drobiu (porcja dla mężczyzny - 250g, dla kobiet i dzieci - 150g). Rekomendowane gatunki to: baranina oraz mięso z królika i indyka. Unikać należy wołowiny, wędlin, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny oraz wszelkich mięs marynowanych i wędzonych (które zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka w tej grupie).
  2. Ryby i owoce morza.
    Tu pole do popisu jest o wiele większe. Dieta zaleca spożywanie 5 porcji tygodniowo (po 250g). Najkorzystniejsze są: tuńczyk, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś, sardynki i ślimaki. Zrezygnować należy z: krabów, małży, flądry, żab, homara, halibuta, krewetek, wędzonego łososia i marynowanego śledzia.
  3. Jaja i nabiał
    Szeroka oferta. Tygodniowo bowiem można sobie pozwolić na 5 jaj, 4 porcje po 60g serów, 4 szklanki jogurtu i 6 szklanek mleka. Rekomendowane gatunki to: sery białe, ser feta, kefir, mozarella, jogurt i chuda śmietana. Unikać należy pełnego mleka, lodów, parmezanu, serów pleśniowych i maślanki.
  4. Warzywa.
    Świeże warzywa zawierające tzw. fitominy, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób serca i nowotworach powinny być zjadane nawet w ilości 10 porcji po 150g dziennie! Szczególnie korzystne są dla osobników AB buraki, brokuły, kalafior, seler, ogórki, oberżyna, czosnek, pietruszka, tofu i słodkie ziemniaki.
  5. Owoce.
    Owoce powinny stanowić nieodłączną część diety w ilości do 5 porcji po 150g dziennie - w szczególności te, które zawierają duże ilości witaminy C (profilaktyka przeciwko infekcjom i nowotworom). Najbardziej korzystne są czereśnie, żurawiny, figi, winogrona, grejpfruty, kiwi, cytryny, ananasy i śliwki. Unikać należy bananów, pomarańczy, kokosów, mango, granatów i rabarbaru.
  6. Ziarna i makarony.
    Właściwie bez przeciwwskazań. Można sobie pozwolić na 4 porcje ziaren i 4 makaronów (po 150g suchej masy). Rekomendowane gatunki to wszystkie rodzaje ryżu oraz mąki - owsiana, ryżowa i żytnia. Wszelkie makarony są pokarmem obojętnym.
  7. Przyprawy.
    Rekomendowane są duże ilości czosnku, curry, pietruszki i chrzanu. Unikać należy anyżku, goździków, kaparów, mąki kukurydzianej, żelatyny, pieprzu, octu oraz ketchupu i marynowanych ogórków.
  8. Napoje.
    Dzień powinno się zaczynać od szklanki ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny. W ciągu dnia zalecanych jest 7 szklanek wody i 3 soku (z marchwi, selera, winogron, żurawin, wiśni lub papai). Równie korzystne są herbaty ziołowe z rumianku, imbiru, żeńszenia, lukrecji, truskawek i dzikiej róży, a także zielona herbata oraz kawa. Unikać należy soku pomarańczowego, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.
  9. Inne.
    Poza powyższymi diety należy włączyć oliwę z oliwek (8 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszki ziemne i włoskie, masło orzechowe, zielony groch, płatki owsiane, chleb sojowy i pieczywo Wasa. Unikać należy płatków kukurydzianych, kaszy, czerwonej fasoli, pestek dyni, słonecznika i maku oraz oleju słonecznikowego i kukurydzianego.
  10. Witaminy i suplementy.
    Stosunkowo słaby układ odpornościowy wymaga dodatkowego dowozu witaminy C, cynku i selenu. Z ziół korzystne działanie ma wyciąg z głogu, echinacea, rumianek i korzeń kozłka (waleriana).

Aktywność fizyczna.
Zalecane formy aktywności fizycznej to: tai-chi, yoga, golf, jazda na rowerze, energiczne spacery, pływanie, taniec, aerobik, wycieczki górskie i ćwiczenia rozciągające w ilości 3-4 razy w tygodniu po około 45 minut.

Pokarmy, których wszyscy powinni unikać:

  • boczek, gęsina, szynka z każdego rodzaju mięsa, wieprzowina;
  • wędzony łosoś, marynowane śledzie, filety z sardeli (anchois);
  • sery pleśniowe, cheddar, maślanka, lody, pełne mleko, parmezan, ser ricotta, sery topione, sery żółte (tylko dla osób z gr. B są neutralne);
  • olej kukurydziany, orzeszki pistacjowe, płatki kukurydziane i kaszka kukurydziana (tylko dla osób z gr. A są neutralne),
  • pieczywo kukurydziane, pieczywo pszenne, pumpernikiel (tylko dla gr. AB jest obojętny);
  • pomidory (obojętne tylko dla gr. O), avocado, kapusta, kukurydza (obojętna tylko dla gr. A), oliwki, ziemniaki, grzyby;
  • melon, orzech kokosowy, rabarbar, pomarańcze (neutralne tylko dla gr. B);
  • sok pomidorowy, sok pomarańczowy (obojętny tylko dla gr. B);
  • wszystkie rodzaje octu, pieprz, cynamon (obojętny tylko dla gr. A), mąka kukurydziana (obojętna tylko dla gr. A), gałka muszkatołowa (obojętna tylko dla gr. A i B), kapary obojętne tylko dla gr. B);
  • ketchup, marynowane warzywa (obojętne tylko dla gr. A i B);
  • wysokoprocentowe alkohole.

Antygen - substancja, głównie białkowa, która po wprowadzeniu do organizmu powoduje uruchomienie odpowiedzi odpornościowej, przejawiającej się między innymi wytwarzaniem przeciwciał.

Przeciwciała - białka wytwarzane przez komórki plazmatyczne układu limfatycznego w odpowiedzi na wtargnięcie do ustroju obcego antygenu (przeciwciała łączą się z antygenem w kompleksy).

Choroby z autoagresji (choroby autoimmunologiczne) - choroby będące następstwem nadwrażliwości na własne komórki i tkanki - następstwem jest niszczenie komórek i tkanek (np. choroba reumatyczna, liszaj rumieniowaty, twardzina, stwardnienie rozsiane, wole Hashimoto tarczycy, cukrzyca wieku młodzieńczego).

Data publikacji: 2001-11-10
lek. med. Dorota Wydro
specjalista patomorfolog
Zaklad Patomorfologii Szpitala Wolskiego w Warszawie
Podobne tematy:
Nowości w aptece:
więcej produktów
Z ostatniej chwili:
Copyright © 2001 - 2014 Allcore
O nas | Pomoc | Polityka prywatności | Regulamin | Reklama | Kontakt
Informacje zawarte w Portalu mają charakter edukacyjny i nie zastępują porady lekarskiej. Korzystanie z Portalu oznacza akceptację regulaminu.
Polityka prywatności
Cookies-closeW ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej. "Polityce Cookies"/"Polityce Prywatności"