Gastryna

Gastryna
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe gastryny
  3. Wartości podwyższone gastryny
Gastryna jest hormonem wytwarzanym przez komórki G części odźwiernikowej żołądka i dwunastnicy, który pobudza wydzielanie kwasu solnego oraz pepsyny przez żołądek jak również pobudza wzrost nabłonka jelita cienkiego i grubego.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe gastryny

Prawidłowe stężenie gastryny na czczo jest mniejsze niż 50-80 ng/l.

Wartości podwyższone gastryny

Zwiększenie stężenia gastryny w surowicy krwi może być spowodowane:

  • guzem z komórek gastrynotwórczych- gastrinoma
  • przerostem komórek G odźwiernika
  • niedokrwistością Addisona - Biermera
  • stanem po resekcji żołądka z tzw. wyłączonym antrum
  • ostrą lub przewlekłą niewydolnością nerek

Ocena artykułu

4.43
z 28 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(20)
4
 
(4)
3
 
(1)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.43 z 28 głosów

86%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty