Czas krzepnięcia

Czas krzepnięcia
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe czasu krzepnięcia
  3. Wartości podwyższone czasu krzepnięcia
Czas krzepnięcia krwi jest to czas jaki upływa od chwili jej wynaczynienia do chwili jej wykrzepiania w szkalnych probówkach. Czas krzepnięcia jest miarą wieloenzymatycznego procesu prowadzącego do przejścia rozpuszczalnego fibrynogenu w nierozpuszczalną fibrynę. Czas krzepnięcia zależy od obecności czynnika I (firbrynogen), II (protrombina), V (proakceleryna), VIII (globulina antyhemofiliowa), IX (czynnik Christmasa), X (czynnik Stuarta-Prowera), XI (PTA), XII (czynnik Hagemana) oraz od obecności antykoagulantów.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe czasu krzepnięcia

Wykonany standardowo np. metodą Lee-Whitea w probówkach szklanych wynosi w temp 37oC od 4-10 min. a w temperaturze pokojowej 6-12min.
Wartości referencyjne mogą się różnić pomiędzy laboratoriami gdyż na czas krzepnięcia wypływają takie czynniki jak rozmiar probówek i rodzaj szkła z jakiego są zrobione. Prawidłowy czas krzepnięcia nie wyklucza zaburzeń hemostazy.

Wartości podwyższone czasu krzepnięcia

  • niedobory czynników krzepnięcia: II, V, VII, IX, XI, XII
  • leczenie heparyną

Ocena artykułu

4.46
z 56 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(40)
4
 
(8)
3
 
(3)
2
 
(4)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.46 z 56 głosów

86%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty