Forum FAQFAQ SzukajSzukaj    RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się i sprawdź wiadomościZaloguj się i sprawdź wiadomości   ZalogujZaloguj 

Interpretacja badania "Przeciwciała anty-HBs"

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medyczne MediWeb.pl -> Badania medyczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sagan07
Nowy użytkownik


Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 1

PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 10:03 pm    Temat postu: Interpretacja badania "Przeciwciała anty-HBs" Odpowiedz z cytatem

W środę byłem w przychodni, w celu zbadania się na to, czy jestem zakażony WZW B. Pani pielęgniarka spytała mnie czy kiedykolwiek byłem szczepiony na WZW B (byłem w 2002 roku, szczepienie 4 dawkowe). Odpowiedź była twierdząca i pani nie będąc pewna zadzwoniła gdzieś z pytaniem jakie badanie powinna zlecić. Otrzymała odpowiedź, że Przeciwciała anty-HBs. Dzisiaj odebrałem wynik i wynosi on 138,3 mlU/ml. Pod wynikiem jest napisane coś takiego: 0-10,0 próbka ujemna; =>10,0 próbka dodatnia. Z tego co wyczytałem w internecie, to jeżeli mam ponad 100 mlU/ml to znaczy, że dobrze i to badanie właściwie jest określeniem skuteczności szczepionki we krwi. Niestety nadal nie wiem, czy dobrze zinterpretowałem ten wyniki. Stąd mam kilka pytań. Czy moja interpretacja jest w jakikolwiek sposób słuszna? Czy na podstawie przedstawionych danych można jednoznacznie stwierdzić, że jestem (lub nie) zakażony WZW B? Dodam, że wyniki badań AST i ALT mam w normie (AST 22,3 U/l norma 0,0-46,0 oraz ALT 46,9 U/l norma 0,0-49,0). Mam 20 lat, bardzo dobrze się czuję, nie boli mnie brzuch ani wątroba (nawet, gdy przesadzę z alkoholem). Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
monia007
Nowy użytkownik


Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 2

PostWysłany: Wto Lut 08, 2011 6:10 pm    Temat postu: re: Interpretacja badania "Przeciwciała anty-HBs" Odpowiedz z cytatem

witam.
Badanie, kótre miałeś przeprowadzone, ma na celu sprawdzenia czy masz odpornosc na HBV (wirus powodujący wzwb), wyszedł wynik powyzej 100- dodatni- prawidłowy, tj masz odprnosc. Wynik ponizej 10, daje wynik ujemny-brak odpornosci. Badaniem potwierdzajacym/wykluczającym zakazenie jest natomiast badanie na antygen HBs, ale w Twoim wypadku nie ma takiej potrzeby, gdyz masz wysoki poziom przeciwciał, które w razie kontaktu z wirusem, Cie "obronią", takze nie ma ryzyka zakazenia ;]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
loop
Nowy użytkownik


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 14

PostWysłany: Pon Mar 14, 2011 11:10 pm    Temat postu: www.laboratorium-hb.pl Odpowiedz z cytatem

Polecam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medyczne MediWeb.pl -> Badania medyczne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Debug: page generation = 0.16172 seconds, sql queries = 4